intuitieve tekening

Intuïtie, Inspiratie en Kunst

Gisteren heb ik één van mijn drie Instagram accounts hernoemd zodat ik hem kan gebruiken als hoofdaccount voor deze website. Hier is ie: instagram.com/levenzonderfilter

Hij ging oorspronkelijk over kleurrijke en min of meer abstracte tekeningen. Een paar voorbeelden:

Ik kreeg daardoor ook weer zin om deze activiteit weer op te pakken. Er moet dus een nieuwe categorie bij voor de website… Ik heb gekozen voor “Intuïtieve Creaties”, want daar valt dit onder. Ik laat me leiden door mijn innerlijke gids als ik iets maak.

Soms vind ik eerst buiten mij wat inspiratie, zoals een flesje tabasco, een kopje thee, een puntenslijper of een schilderij. Dat zie je allemaal in die tekeningen boven en hieronder terugkomen maar dan gemengd met wat er verder allemaal zomaar in me opkomt. De kleuren, de lijnen en vormen… Soms laat ik me dus inspireren door een extern “vonkje” maar soms komt het compleet van binnen en begin ik met een paar zwarte lijnen of alleen maar kleuren met mijn (aquarel)potloden. Daarna maak ik er een foto van en bewerk ik het verder in Photoshop. De tekening hier linksonder heb ik best veel bewerkt maar die rechtsonder bijna niet.

De volgende paar tekeningen zijn helemaal in Photoshop ontstaan. Daarvoor gebruik ik mijn Surface Pro tablet (als mijn zoontje hem niet toevallig gebruikt voor Minecraft) en de bijbehorende pen en teken ik direct op de display:

Ooit heb ik bij Peony & Parakeet een hele leuke online workshop gevolgd, “Inspirational Drawing” heette die. Daar heb ik geleerd om met kleurpotloden dit soort tekeningen te maken. Ik heb er natuurlijk mijn eigen draai aangegeven door bijvoorbeeld ook digitaal te werken. Maar ik volg Paivi en haar creaties nog steeds en haal er altijd weer nieuwe motivatie vandaan. Ik word helemaal blij van alle kleuren en haar dansende lijnen en het feit dat zij zich ook laat leiden door haar “innerlijke kunstenaar” (want dat is intuïtie) in plaats van geld, prestige of andere redenen om kunst te maken. Dit is ook de reden waarom ik “kunst” zo’n beladen woord vind. Ik vind dat er maar weinig échte kunstenaars zijn. Maar hier ga ik vast ooit nog meer over schrijven. Heb nu even zin om iets kleurrijks te maken. Tot volgende keer!

Geef een reactie