Miksang ogen

Over Make-up en Rare Wenkbrauwen

Vanochtend zat ik dus weer op mijn werk, deze keer was er niets aan de hand, behalve dat 30 minuten wachten en niets doen en daarna 2 uur lang dingen doorstrepen op labels niet echt spannend is. Maar goed dat dat geen 40 uren baan is! Tijdens die hersenloze activiteit kon ik wel nadenken over dingen en plannetjes maken in mijn hoofd. Het idee van online workshops in de vorm van videolessen spookt al langer rond in mijn hoofd. Ik heb dat vroeger gedaan om mensen te leren hoe ze met 3D software dingen kunnen maken en nu wil ik dat doen voor dingen die meer betekenis hebben en echt nuttig zijn. Dus de dingen waarmee ik me nu voornamelijk bezig hou, zoals fotografie, tekenen en meditatie. Of beter gezegd een combinatie van die dingen, beginnend met tekenen als meditatie. Want dat is wat makkelijker uit te leggen dan contemplatieve fotografie (Miksang), bovendien ben ik zelf nog niet ver genoeg met Miksang leren, dat aan anderen uitleggen is een groter project voor ergens in de toekomst. Maar tekenen als meditatie doe ik nu al jaren en kan ik goed uitleggen en ook praten uit ervaring. Ik ga het ZienTekenen noemen, dus niet te verwarren met “Zen Zien Tekenen” wat het in principe wel is, maar ik wil niet op mijn kop krijgen voor het gebruiken van die “officiele” naam. Bovendien noemde Frederick Franck, die dit heeft ontwikkeld, het in het Engels ook Seeing/Drawing. ZienTekenen vind ik dus een mooie vertaling.

Lang verhaal kort, ik probeerde vandaag een introductie op te nemen voor dit hele videolesproject, dus ik pratende tegen de camera voor mijn neus. Uiteindelijk is het ook gelukt maar wat een ellende! Bij andere mensen ziet dat er zo makkelijk uit! Ik kijk naar mezelf en mijn looks echt duizend keer krietischer dan naar al die andere mensen die dit soort dingen ook doen en ook niet perfect zijn. Maar als ik ooit successvol wil worden met al mijn activiteiten dan moet ik het wel aandurven…

De moeilijkheden begonnen al met het feit dat ik geen flauw idee heb hoe je make-up fatsoenlijk gebruikt. Dat lijkt iets te zijn wat veel autivrouwen gemeen hebben. Ik krijg zelfs jeukogen als ik het wel probeer en dan mag ik niet eens wrijven… Ik heb inmiddels gelukkig genoeg vrouwen op Instagram gezien die helemaal geen make-up gebruiken en daar sluit ik me dan maar bij aan. Beter geen make-up dan prutswerk. En als ik aan mijn wenkbrauwen begin te plukken blijft er niets van over.

Over wenkbrauwen gesproken… Toen ik de zoveelste poging van mijn videointroductie terug aan het kijken was viel mij op dat mijn wenkbrauwen hele rare dingen doen als ik praat. Voordat ik begin met praten en tussen de zinnen in floepen ze even omhoog. Waarom doen ze dat? Doen de wenkbrauwen van andere mensen dat ook? Het is me in ieder geval nog nooit opgevallen. Toen mijn wenkbrauwen in mijn opnamepogingen voor de zoveelste keer van mijn hoofd probeerden los te schieten kreeg ik ineens de slappe lach. Als ik nu video’s van mezelf probeer op te nemen in selfie-mode is dat het enige waar ik nog op kan letten en krijg ik niets meer voor elkaar zonder in de lach te schieten. Hoe kan ik dat ooit weer ongekeken maken…

Ik zal er wel vanaf nu proberen op te letten wat de wenkbrauwen van andere mensen doen, ter vergelijking. Misschien maakt dat het praten over koetjes en kalfjes voor mij eindelijk een beetje interessant. Mijn vriend komt zo terug van zijn werk, ben benieuwd wat die van hem doen!

Zen Zien Tekenen
Geen wenkbrauw.

Geef een reactie