Miksang staan

Stondpunten

In een discussieforum – je weet wel, zo’n ouderwetse forum met allemaal sub-forums en duizenden onderwerpen die bij mijn soort mensen (internettende nu-dertigers en -veertigers) heel populair waren voordat social media alles overnam – daar vond ik een onderwerp over veranderde standpunten – of stondpunten, een woord dat door taalkundige Wim Daniëls is verzonnen. Ik vond dat een mooie om er een blog post van de maken.

Vroeger vond ik mezelf vaak superieur op intellectueel gebied omdat ik veel verstandiger was en sneller logische verbanden kon leggen dan mijn leeftijdsgenootjes. Nu weet ik dat dat arrogant was. Ik vond me vanaf mijn tienerjaren ook sociaal extreem minderwaardig, nu weet ik dat ik net zo waardig ben als iedereen.

Ook vond ik mensen die religieus waren en in God geloofden extreem dom. Sinds mijn psychose weet ik dat er wel iets bestaat wat je God kan noemen, en ik weet inmiddels ook dat dat voor iedereen heel persoonlijk en anders is. En ik veroordeel mensen ook niet meer voor het feit dat ze religieus zijn. Of juist atheïst. Je kan met iedereen wel ergens een gesprek over aanknopen, zo veel verschillen wij niet van elkaar. Ik zoek liever overeenkomsten die mij met anderen verbinden dan dat ik bepaalde dingen van mij of anderen veroordeel of als minderwaardig zie. Moeilijk in de praktijk, maar toch wel iets om elke dag naar de streven. Ik moet bijvoorbeeld ook mensen niet veroordelen die nóóit van standpunt veranderen. Daar schiet ik niets mee op.

Ik heb dus al heel veel van mijn standpunten verworpen, vervangen of aangepast en het blijft maar doorgaan. Het leven is een leerproces en dat maakt het leuk.

Iemand anders schreef in dat onderwerp dat hij (of zij) anders tegen levensbeschouwingen is aan gaan kijken –  als één boom met allemaal takken in plaats van allemaal apart groeiende bomen. Dat vond ik mooi. Zo zie ik ook alle mensen – wij zijn niet apart, we zijn allemaal verbonden. Het kan er inderdaad wel op lijken dat we allemaal apart groeiende bomen zijn maar we zijn wel verbonden via hetzelfde wortelnetwerk. Het is bovengronds misschien moeilijk te zien maar ondergronds is dat wel zo.

Zen Zien Tekenen appelboom

Geef een reactie